Kripto paralar, şifrelenmiş, yalnızca dijital bilgi olarak var olan bir tür para biçimidir. Bu paralar herhangi bir merkez bankasına bağlı olmayıp anonim olarak üretilir. Üretilen bu paralar kripto para borsaları aracılığıyla yalnızca internet ortamında kullanılır.
Herhangi bir merkez bankasından bağımsız olarak çalışan bir kripto para birimi, varlıklar arasında sermaye yaratmayı ve aktarmayı düzenlemek için gelişmiş matematik kullanır. Bu paralar borsa hesaplarında aktarım yapılacağı gibi genel uygulamada piyasa ortamında borsada satılmaktadır. Bu sebeplerden ötürü kripto para birimlerinin alış verişini takip etmek mümkün değildir.
Genel olarak ülke mevzuatlarında kripto paranın ne olduğuna dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu sebepten ötürü kripto paranın, para mı olduğu, yabancı para mı olduğu yoksa eşya mı olduğu hususunda tartışmalar bulunmaktadır.
Kripto paralar mevcut durumları itibariyle anılan bu üç türe de girmemektedir. Çünkü herhangi bir merkez bankası tarafından üretilmediği için yabancı veya yerel para değildir.
Bunun yanı sıra sadece dijital olmaları ve fiziki olarak var olmamaları sebebiyle eşya ya da para niteliği de taşıyamazlar. Ayrıca ülkelerin birçoğunda alış veriş amacıyla kullanılamaması da para olarak kabul edilemeyeceği savını destekler niteliktedir.
İcra İflas Kanunun 82.maddesinde haczi caiz olmayan mallar ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Aynı maddenin son fıkrasında ise icra memuruna haczi talep edilen mal veya hakların haczin caiz olup olmadığını değerlendirme ve sonuca göre talebi kabul veya reddetme yetkisi verilmiştir.
İcra memuruna verilen bu yetki madde metninde sayılan şeyler hakkında olup, bu şeyler dışında yorum yapılması kanuna aykırı olur. Zira haczi caiz olmayan şeylerin kanunda açık ve ayrıntılı biçimde düzenlenmesinden kanun koyucunun bunlar dışında haczi caiz olmayan şey bulunmadığını anlatmak istediği anlaşılabilmektedir.
İİK’ nın 82.maddesinde yer alan haczi caiz olmayan şeyler arasında bu paralar bulunmamaktadır. Kripto paranın haczi caiz olmayan şeyler arasında yer almaması onu hacze mümkün hale getirilebilmektedir. Fakat bu haczin nasıl yapılacağı borçlu taraf için oldukça önemlidir.
Kripto para borsası sürekli hareketli, bu paraların değerinin sürekli olarak değiştiği bir platformdur. Dolayısıyla kripto para borsa hesaplarına haciz konulması ve bu sebeple borçlunun alım satım yapamaması oldukça büyük hak kayıplarına yol açabilmektedir. Bu sebeplerden ötürü kripto para borsası hesaplarına konacak hacizlerin ve haciz konma usulünün kanunda düzenlenmesi gerekmektedir.
Comentarios